ГоловнаЕкономікаФінанси

Стрибок долара - цілеспрямована спекуляція чотирьох банків, - думка

На продажу долара за завищеним курсом можна добре заробити.

Стрибок долара - цілеспрямована спекуляція чотирьох банків, - думка
Фото: EPA/UPG

Окремі банки вирішили скористатися панічними настроями на валютному ринку України та добре заробити. У підсумку цілеспрямованих дій спекулянтів на міжбанківських торгах, курс долара зріс до 8,20 грн. Сьогодні ситуація на міжбанку вже стабілізувалася: долар продавали по 8,14 гривень. Уже найближчими днями курс долара в обмінниках знизиться, а валютні спекулянти підрахують свій дохід. Про це розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

"Події, які сталися 4 вересня 2012 року, дуже схожі на сплановані дії валютних спекулянтів, які таким чином вирішили добре нажитися на населенні. Дуже дивно було читати в ЗМІ, що зі слів одного з валютних брокерів на міжбанківському ринку закінчилася валюта у вівторок. Бо не зрозуміло, як цей брокер міг таке побачити, оскільки валютні операції в Україні вже давно здійснюють тільки за допомогою спеціальної електронної системи, доступ до якої має тільки НБУ, але ніяк не один із брокерів одного з банків. Радше за все, цей валютний брокер і був одним з чотирьох учасників спекулятивної атаки", - пояснює він.

За словами експерта, унаслідок цілеспрямованих дій спекулянтів, на міжбанківських торгах була помітна гра між чотирма доволі відомими банками на валютному ринку.

"Три банки регулярно продавали валюту одному з банків, а той постійно купував валюту і підвищував курс, при цьому угоди були мінімальні. Відтак вийшла доволі-таки дивна картина. Згідно зі звітами цих банків, вони купували валюту за курсом 8,18 гривень, тоді, як середній курс продажу долара у вівторок становив 8,09 гривень. Тут економічна логіка відсутня", - підкреслив Охріменко.

Однак, продовжує експерт, економічна логіка дуже чітко простежується в діях валютних спекулянтів, які у вівторок розкручували курс долара на міжбанку, а в середу, 5 вересня, поставили на продаж долари за курсом 8,20-8,25 грн, а один із цієї четвірки - взагалі по 8,29 грн.

"Примітно, що ці банки тільки продають дорого валюту, а ось скупку доларів вони ведуть за курсом 8,10-8,12 грн. І це при тому, що "Приватбанк" та "Унікредит" ("Укрсоцбанк") продають долари за курсом 8,16 грн, "Укргазбанк" і "Укрексімбанк" - по 8,11 грн. У цьому випадку можна спостерігати відверті спекулятивні ігри з метою посіяти паніку і продати готівкову валюту за завищеним курсом", - вважає аналітик.

Він зазначає, що в Україні готівковий долар уже став певним фетишем, який багато хто сприймає як "панацею від усіх бід". А панічні розмови політиків напередодні виборів до Верховної Ради лише допомагають сіяти паніку на валютному ринку і створюють ілюзію дива у вигляді готівкового долара. "Не дивно, що окремі банки вирішили скористатися панічними настроями і добре заробити. Навіть продавши кілька десятків мільйонів доларів за завищеним курсом, можна отримати дуже великий прибуток. І, як кажуть, для досягнення цілей будь-які засоби хороші", - говорить експерт.

За його словами, сьогодні ситуація на міжбанку стабілізувалася, і долар продавали по 8,14 грн. "Тому не виключено, що вже найближчими днями курс долара в обмінниках знизиться, а валютні спекулянти підрахують свій прибуток. Ніщо так не приносить дохід як паніка. А особливо, якщо цю паніку цілеспрямовано організовувати, використовуючи "дружню допомогу" своїх колег по валютному ринку", - резюмував Охріменко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram