ГоловнаЕкономікаФінанси

Арбузов не бачить передумов для різкої девальвації

Голова НБУ хоче, щоб українці слухали його.

Арбузов не бачить передумов для різкої девальвації
Фото: Пресс-служба НБУ

Голова Нацбанку Сергій Арбузов упевнений, що причин для різкої девальвації гривні нині немає.

"У нас хороші валютні резерви, у нас низька інфляція. Причин сьогодні для хвилювання немає. Якщо не будуть накручувати спекулятивні очікування, якщо політики не робитимуть заяв задля своїх потреб, не для потреб населення, якщо населення буде слухати Нацбанк, то я не бачу в найближчій перспективі, ні в цьому році, ні на початку наступного року причин для глибокої девальвації", - заявив він в ефірі телеканалу "Інтер".

Арбузов також поскаржився на те, що після різкого падіння гривні на міжбанку 4 вересня деякі громадяни, "послухавши псевдоекспертів", купували долар на готівковому ринку за завищеними цінами - аж до 8,30-8,40 грн. "Ситуацію ми врегулювали, вже сьогодні міжбанк торгує на рівні 8,08, готівка - 8,12-8,14", - зазначив він.

Коли я слухаю ділові коментарі на тему гривні, то говорю: якщо я ще 10 разів почую такі коментарі, то точно піду й заберу свої заощадження з банку

— Віктор Ющенко, екс-президент України

Нагадаємо, Сергій Кораблін, директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку НБУ, в четвер заявив, що великий приплив валюти в Україну, зниження темпів інфляції та зростання економіки дозволяють говорити, що для знецінення гривні економічних підстав немає.

Водночас експерти вказують на негативне сальдо платіжного балансу, тенденцію до зменшення міжнародних резервів, погану ситуацію на сировинних ринках, негативні настрої населення, незрозумілу перспективу співпраці з МВФ. Усі ці чинники тиснуть на гривню.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram