ГоловнаЕкономікаФінанси

Новий бюджет побудують на "стабільній" гривні, - думка

Прогнозувати курс перед виборами - невдячна справа.

Новий бюджет побудують на "стабільній" гривні, - думка
Фото: segodnya.ua

Середньорічний курс гривні, який буде закладено в бюджет, становитиме не більш ніж 8,4 грн за долар, курс на кінець 2013 року - 8,4-8,6 грн. Таку думку в коментарі LB.ua висловив радник генерального директора українського агентства "Кредит-Рейтинг" Олексій Капустинський.

Він нагадує, що в проспекті емісії облігацій зовнішньої держпозики на $1 млрд середній курс на 2013 рік закладено на рівні 8,4 грн за долар. Аналогічний середній курс влади прогнозують і на 2014 рік. В останньому консенсус-прогнозі Мінекономіки, що вийшов у серпні, усереднений курс на 2013 рік є в діапазоні 8,1-8,9 грн за долар, а курс станом на кінець 2013 року прогнозують 8,2-9,0 грн за долар.

"Тож ризикну припустити, що до держбюджету-2013 закладуть курс, який не набагато відрізняється від вказаних вище цифр. Такі цифри будуть показувати інфляцію самого долара. Іншими словами, ті, хто закладає такий курс, цим самим хочуть продемонструвати упевненість у стабільності гривні 2013 року", - вважає він.

При цьому він вважає, що прогнозувати курс в умовах, коли економіку визначає політика і, тим паче, напередодні виборів, - невдячна справа.

Нагадаємо, згідно з Бюджетним кодексом, державний бюджет країни на наступний рік має бути подано до Верховної Ради до 15 вересня. Щоб укластися в ці терміни, Кабмін повинен розглянути його проект на найближчому засіданні в середу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram