ГоловнаЕкономікаФінанси

Світу провіщають глобальні валютні війни

На ринку з'являться величезні обсяги незабезпечених грошей.

Світу провіщають глобальні валютні війни

Антикризові заходи уряду США та Японії, які передбачають масову емісію нічим не підкріплених грошей, спровокують посилення валютних війн, коли іншим країнам доведеться вживати аналогічних заходів.

Першим кроком, за словами голови бразильського мінфіну Гвідо Мантега, став третій раунд "кількісного пом'якшення" (QE3) у США. "Негайною відповіддю на такий захід із боку США виявилося монетарне стимулювання в Японії, спрямоване на девальвацію єни. У підсумку інші країни, щоб убезпечити себе від наслідків девальвації валют США та Японії, будуть змушені грати за правилами валютних війн", - цитує чиновника РБК, посилаючись на Reuters.

Раніше Мантега заявив, що QE3 США не допоможе, а країнам, що розвиваються, нашкодить. QE3 полягає у викупі іпотечних облігацій на суму $40 млрд на місяць. Фактично йдеться про безготівкову емісію долара, яка, проте, спрямована не на фінансування бюджетного дефіциту, а на зниження ставок в економіці, що повинно стимулювати кредитну активність і споживчі витрати. Загалом, до кінця року щомісячні вливання незабезпечених грошей становитимуть $85 млрд.

Через тиждень після оголошення нового раунду "кількісного пом'якшення" у США Банк Японії оголосив про схожі заходи, розширивши програму скуповування активів і кредитування на $127 млрд, продовживши термін до 2013 року.

Тим самим шляхом вирішив піти і Європейський центробанк, який візьметься за необмежене скуповуванням боргів країн єврозони.

Такі заходи можуть знизити інфляцію основних світових валют - долара, єни і євро. У підсумку це вдарить по експортній конкурентоспроможності інших країн і знизить вартість їхніх валютних резервів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram