ГоловнаЕкономікаФінанси

Пинзеник: девальвацію приховують за рахунок золотовалютних резервів

Зниження курсу гривні може зіграти на руку економіці.

Пинзеник: девальвацію приховують за рахунок золотовалютних резервів
Фото: Макс Левин

Колишній міністр фінансів Віктор Пинзеник вважає, що девальвація гривні в Україні приховується за рахунок підтримки курсу золотовалютними резервами.

"Прихована девальвація йде вже давно. Втрата резервів - це і є девальвація. Тобто це процес знецінення, який приховують за рахунок валютних резервів. Але це не призначення резервів. Вони потрібні, щоб не допустити спекулятивних коливань курсу, уникнути сезонних коливань", - заявив Пинзеник в інтерв'ю LB.ua.

Водночас він вважає, що зниження обмінного курсу гривні може мати позитивні ефекти - підвищити конкурентоспроможність української економіки і поліпшити експортні позиції країни.

Я не думаю, що наступного року, як і цього, будуть суттєві коливання. Звісно, девальвації не буде

— Юрій Колобов, міністр фінансів

Нагадаємо, курс гривні вже кілька років тримається в районі 8 грн/долар. Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що в цьому районі він буде залишатися ще щонайменше до кінця першого півріччя наступного року. Міжнародний валютний фонд у липні заявив, що на підтримку курсу гривні Україна витратить $5 млрд.

Більшість експертів очікують зниження курсу гривні в середньому до 8,55 грн/долар до кінця поточного року. Також деякі аналітики зазначають, що у разі різкої девальвації на 30% щодо долара США в банківській системі виникнуть проблеми з капіталом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram