ГоловнаЕкономікаФінанси

Арбузов: експортери тримають за кордоном $9 млрд

Навіть половина цих коштів могла б вирішити проблему платіжного балансу.

Арбузов: експортери тримають за кордоном $9 млрд
Фото: bank.gov.ua

Українські експортери штучно формують дефіцит платіжного балансу України, затримуючи валютну виручку на закордонних рахунках.

Таку думку висловив голова Нацбанку Сергій Арбузов.

"Валютні авуари, тобто кошти, яких зберігаються на закордонних рахунках українських підприємств, зросли за останні три роки втричі - з $3 млрд до більш ніж $9 млрд. Левова частка цієї суми сформована саме на рахунках експортерів. На чию економіку ці гроші там працюють? Точно не українську", - заявив він в інтерв'ю "Дзеркалу тижня".

"Виходить так: у нас є гроші, але вони не працюють на інтереси української економіки", - зауважив він.

За оцінками голови НБУ, навіть половина цих коштів, повернувшись у країну, могла б зняти всі питання щодо платіжного балансу.

Нагадаємо, в липні НБУ вніс законопроект про обов'язковий продаж експортерами валютної виручки на вимогу Нацбанку. На думку НБУ, це сприятиме тому, що в період погіршення платіжного балансу грошові кошти резидентів працюватимуть на вітчизняну економіку за рахунок скорочення термінів кредитування економіки інших країн.

В Україні в 1998-2005 роках вже існувала вимога з обов'язкового продажу 50% валютної виручки експортерами. Її введення було одним із заходів, спрямованих на боротьбу з кризою 1998 року. 2005 року вимогу скасували зважаючи на макроекономічну стабільність і доволі високе зростання ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram