ГоловнаЕкономікаФінанси

Голова ради НБУ радить зберігати гроші в гривнях

У США і Європі триває масштабна емісія.

Голова ради НБУ радить зберігати гроші в гривнях
Игорь Прасолов
Фото: delo.ua

Заощадження потрібно зберігати в гривнях, вважає голова ради Нацбанку Ігор Прасолов.

"Гривня стабільна і надійна, тому я рекомендую тримати заощадження саме в гривнях", - сказав Прасолов під час прямої телефонної лінії.

Він нагадав, що зараз у США і єврозоні відбувається масштабна емісія, що призводить до збільшення обсягу доларів і євро в обігу. "А ми не друкуємо грошей, інфляція у нас 0%", - заявив він.

Прасолов також вважає, що громадяни, які запанікували і придбали долари під час різкого стрибка курсу на початку вересня, залишилися в програші, оскільки гривня швидко повернулася на свої колишні позиції.

Якщо курс буде нижче за 8,32, то тримати гроші вигідно в національній валюті, якщо вище за 8,32 - в доларах

— Павло Крапівін, заступник голови правління банку "Контракт"

Нагадаємо, ставки за гривневими вкладами, які зараз сягають 25%, значно перевищують як поточну інфляцію (близько 0%), так і інфляційні прогнози на найближчий рік (5-7%, за словами першого заступника глави Адміністрації Президента Ірини Акімової).

Банки змушені підвищувати прибутковість депозитів для залучення більшої кількості клієнтів через відсутність ліквідності (тобто банкам просто не вистачає гривні). Учасники ринку вважають, що така ситуація триватиме до кінця року.

Середній розмір депозитів в Україні, за даними Незалежної асоціації банків, становить близько 7,6 тис. грн. Всього обсяг депозитів в Україні перевищує 345 млрд грн. Найбільше грошей українці тримають у гривнях (+182,646 млрд, або 52,9%). Вклади у доларах становлять близько 37,6% від загального обсягу, в євро - 8,6%, в рублях - 0,2%.

Водночас третина українців взагалі не має грошових заощаджень, ще третина воліє зберігати гроші вдома, а не в банках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram