ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін вирішив до кінця року обійтися без валютних запозичень

Міністерству потрібно залучити близько 7 млрд грн.

Мінфін вирішив до кінця року обійтися без валютних запозичень
Галина Пахачук
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів більше не має наміру випускати валютні облігації внутрішньої держпозики до кінця року.

"До кінця року будемо випускати тільки довгострокові ОВДП у гривнях на п'ять і сім років", - заявила журналістам директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук.

За її словами, в четвертому кварталі міністерству залишилося залучити близько 7 млрд грн для виконання планових показників. "Це в середньому по 2,5 млрд гривень на місяць, а ми брали зазвичай і по 8-9 млрд гривень за місяць", - додала вона.

Водночас міністерство не відкидає, що наприкінці року проведе аукціон з розміщення валютних облігацій для забезпечення перехідного залишку коштів в інвалюті на січень 2013 року.

Життя в борг - це наркотик. Він створює ілюзію. Ви дали наркотик, але похмілля настане

— Віктор Пинзеник, екс-міністр фінансів

Нагадаємо, раніше в Мінфіні заявили, що держборг України до кінця нинішнього року становитиме 404,1 млрд грн. Це менше від закладеного в бюджеті граничного розміру в 416,3 млрд грн. Водночас обсяг платежів із погашення державного боргу в четвертому кварталі становитиме 16,4 млрд грн.

За оцінками Мінфіну, зовнішній борг держави до кінця року становитиме 210,4 млрд грн (52,1%), внутрішній - 193,7 млрд грн (47,9%).

Держборг України разом із боргом, гарантованим державою, в серпні скоротився на 5 млрд грн і становить близько 492 млрд грн, або $61,5 млрд. Наприкінці минулого року держборг України становив близько $59,2 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram