ГоловнаЕкономікаФінанси

Обсяг гривневих кредитів перевищив кількість валютних позик

Така ситуація склалася вперше за багато років.

Обсяг гривневих кредитів перевищив кількість валютних позик
Фото: Макс Левин

Обсяг гривневих кредитів населення у вересні вперше за багато років перевищив валютний портфель позик.

Валютна заборгованість скоротилася до 90,7 млрд грн, тоді як гривнева сягнула 94 млрд грн, повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

У Національному банку почали окремо рахувати гривневі та валютні кредити 2004 року, і відтоді національна валюта постійно програвала іноземній. Однак у червні 2009 року валютні кредити опинилися поза законом. З того часу борги населення перед банками у валюті скоротилися більш ніж удвічі.

У поновленні валютного кредитування населення ми не бачимо потреби

— Сергій Арбузов, голова НБУ

Якщо нинішні темпи скорочення валютного кредитного портфеля збережуться, його буде повністю погашено протягом трьох років - до листопада 2015 року. Однак експерти не вірять у це. Високу швидкість погашення забезпечило рефінансування кредитів у гривні, частину заборгованості списано, частина - продано факторинговим компаніям.

Загалом кредитування населення залишається слабким. За дев'ять місяців портфель позик фізосіб скоротився на 11,5 млрд грн.

Нагадаємо, основним гальмом кредитування експерти називають дуже високу ціну позик. Окрім того, проблемою є дефіцит гривні в банків, яку намагаються вирішити за рахунок установлення високих процентних ставок на депозити, які зараз є найвищими у світі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram