ГоловнаЕкономікаФінанси

Українці переводять депозити у валюту

Населення побоюється падіння гривні.

Українці переводять депозити у валюту
Фото: Макс Левин

Українці розмістили на депозитах у вересні рекордний обсяг валюти в цьому році - $611 млн, знявши при цьому 2,4 млрд грн гривневих внесків, повідомив Національний банк.

Підвищений попит на валютні депозити підігрівали очікування падіння гривні та зростання ставок за вкладами в доларах і євро, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Завдяки цьому з початку року обсяг валютних вкладів населення зріс до 171,35 млрд грн. Заощадження в національній валюті становлять 177,5 млрд грн.

Я зберігав і зберігаю свої заощадження в гривні, оскільки вклади в гривні мають найвищі відсотки. Вони на порядок виші, ніж інфляція

— Микола Азаров, прем'єр-міністр України

У жовтні банкіри не сподіваються на кардинальну зміну ситуації, оскільки очікування обвалу курсу гривні не зникають.

Нагадаємо, що у вересні також було встановлено рекорд зі скуповування валюти населенням. Чиста купівля валюти (різниця між купленою і проданою банкам) населенням становила $1,802 млрд.

Прем'єр Микола Азаров вважає, що це банки змушують "простих людей купувати нікому не потрібні долари", провокуючи валютну істерію. При цьому прем'єр стверджує, що зберігає свої заощадження в гривні (на початок року вони становили 1,4 млн грн) заради високих відсотків.

У Нацбанку вважають, що для девальвації гривні сьогодні немає об'єктивних підстав.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram