ГоловнаЕкономікаФінанси

Держава спробує позичити у населення $1 млрд

Випуск казначейських зобов'язань 2013 року може зрости вп'ятеро.

Держава спробує позичити у населення $1 млрд
Фото: Макс Левин

2013 року доларові казначейські зобов'язання можуть бути випущені на суму $1 млрд.

Про це повідомив ZN.UA представник Мінфіну, знайомий з процесом розробки держбюджету на 2013 рік. Однак питання ще опрацьовується.

"Наразі остаточного консенсусу у цьому питанні немає, оскільки зараз непросто спрогнозувати більш-менш точний розвиток подій. Ситуація залежить від того, яким буде стан міжнародних ринків; чи буде відновлено співпрацю з МВФ; наскільки активно банки кредитуватимуть експортерів і наскільки успішно зможуть рефінансувати зовнішні позики; наскільки високим буде попит населення на казначейські зобов'язання", - зазначив він.

Наразі казначейські зобов'язання випущені лише однією серією на $100 млн. За даними Міністерства фінансів, за тиждень вона була розкуплена майже наполовину. До кінця року може бути випущена ще одна серія на таку саму суму.

Ці папери продаються у відділеннях Ощадбанку. Номінальна вартість однієї облігації - $500, але в міру наближення терміну виплати першого піврічного купона (10 квітня 2013 року) вони дорожчатимуть аж до $523 ($23 - це процентний дохід за півроку).

Прибутковість паперів - 9,2%. Зобов'язання мають дворічний термін погашення. У разі необхідності Ощадбанк викуповуватиме їх за ціною не нижчою від номіналу.

2013 року планується випуск казначейських зобов'язань у гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram