ГоловнаЕкономікаФінанси

"Трійка Діалог": "плаваючий" курс може спричинити валютну паніку

Наприкінці року гривня може подешевшати до 8,5 грн/дол.

"Трійка Діалог": "плаваючий" курс може спричинити валютну паніку
Фото: Макс Левин

Перехід до "плаваючого" курсу гривні загрожує валютною панікою серед населення.

Таку думку під час 7-ї щорічної конференції Fitch в Україні висловив Ігор Петрашко, керівник інвестиційно-банківського управління ІК "Трійка Діалог".

"Найбільша загроза від "плаваючого" курсу - це реакція людей. Девальвація на 5-7% може спричинити паніку населення і серйозне навантаження на банки", - наголосив він, зазначивши, що долар виконує для українців функцію заощадження грошей.

При цьому фінансист вважає, що гривні населення повинні працювати на економіку, зокрема на будівництво. Петрашко вважає, що якщо створити умови, за яких громадяни зможуть вкладати свої гроші в будівництво житла для себе, це може дати стимул для розвитку української економіки на кілька десятиліть уперед. "Тому що нам ще будувати і будувати", - зазначив він.

Економіка України багатовалютна, і мені здається, критично важливо підтримувати рухливість валюти, займатися таргетуванням інфляції і не підтримувати штучний курс

— Герман Греф, голова Сбєрбанку Росії

За прогнозом фінансиста, курс гривні до кінця року може сягнути 8,5 грн/дол., а наступного року може коливатися в коридорі 8,5-9 грн/дол.

Нагадаємо, поступовий перехід до "плаваючого" курсу - це одна з вимог Міжнародного валютного фонду до України.

За словами міністра економічного розвитку і торгівлі Петра Порошенка, політику фіксованого курсу серед країн Європи, крім України, сповідує тільки Албанія. На його думку, вона призводить до зменшення золотовалютних резервів і погіршення конкурентних позицій експортерів. У зв'язку із цим Порошенко припустив, що курс гривні в майбутньому можуть прив'язати до мультивалютного кошика, в який увійдуть долар, євро, російський рубль, польський злотий і британський фунт стерлінгів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram