ГоловнаЕкономікаФінанси

Мінфін попередив про наслідки податкового бойкоту

Львівській області розповіли, чиїм коштом вона живе

Мінфін попередив про наслідки податкового бойкоту
Фото: Макс Левин

Міністерство фінансів попереджає, що податковий бойкот призведе до затримок виплат зарплат бюджетникам, стипендій, пенсій, соціальних виплат у регіонах.

Про це сказано в повідомленні прес-служби відомства у відповідь на заклики Комітету підприємців Львова не платити загальнодержавні податки.

"На сьогодні 96,1% місцевих бюджетів є дотаційними. Не є винятком і місцеві бюджети Львівської області. 2013 року їх доходи становили 3,1 млрд гривень, витрати - 7,2 млрд гривень, дотація вирівнювання - 3,8 млрд гривень (53,2% у витратах), додаткові дотації та субвенції - 3,1 млрд гривень. Також із державного бюджету виділено дотацію Пенсійному фонду України, зокрема для Львівської області 3,9 млрд гривень. При цьому від платників податків області до державного бюджету надійшло 5,7 млрд гривень від податку на додану вартість і 1,6 млрд гривень від податку на прибуток", - йдеться в повідомленні.

Загалом для виплат зарплат, пенсій Львівській області не вистачало 3,5 млрд грн, підрахували в Мінфіні. "Це свідчить про те, що ця адміністративно-територіальна одиниця не є самодостатньою", - сказано в повідомленні.

Якщо область перестане платити податки, це вплине на наповнюваність дотаційного кошика і, відповідно, відобразиться на своєчасності держвиплат.

"Не варто бездумно знищувати відрегульований процес взаємодії державного та місцевих бюджетів, адже від цього залежить життєдіяльність і розвиток територіальних громад", - просять у Мінфіні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram