ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ тимчасово обмежив купівлю валюти на міжбанку

Обмеження на валютних торгах запроваджуються з 7 лютого

НБУ тимчасово обмежив купівлю валюти на міжбанку

Національний банк України (НБУ) запровадив тимчасові обмеження на купівлю валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями. Відповідне рішення закріплене постановою НБУ №49 "Про заходи щодо діяльності банків і проведення валютних операцій" від 6 лютого.

"Постанова передбачає, зокрема: розширення можливостей підтримки ліквідності банків з боку НБУ, встановлення нульової ставки резервування коштів за короткостроковими зовнішніми кредитами", - йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті НБУ.

Також передбачаються певні обмеження на виконання доручень банківських клієнтів в межах залишків коштів на їх поточних рахунках на початок операційного дня; тимчасові обмеження на купівлю іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку за окремими операціями.

Згідно з постановою №49, також передбачено певні обмеження на терміни купівлі банками іноземної валюти за дорученням юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

У НБУ стверджують, що постанова "носить тимчасовий і виключно упереджувальний характер і спрямована на захист інтересів вкладників та інших кредиторів банків".

Постанова набуває чинності 7 лютого й діятиме до ухвалення НБУ окремого рішення.

Нагадаємо, вчора курс долара на міжбанку вперше за останні п'ять років подолав позначку 9 гривень. Сьогодні гривня зміцнилася на 17 копійок і торгується в діапазоні з 8,95-9,05 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram