ГоловнаЕкономікаФінанси

Обмеження на торгівлю валютою не зачеплять населення, - Нацбанк

Банкіри повідомили, коли відмовляться від адміністративних заходів на міжбанку

Обмеження на торгівлю валютою не зачеплять населення, - Нацбанк
Фото: Макс Левин

Обмеження на міжбанківському ринку на торгівлю валютою, запроваджені Національним банком, є тимчасовими і будуть скасовані, тільки-но ситуація стабілізується.

Про це заявив журналістам голова Національного банку Ігор Соркін, повідомляє кореспондент LB.ua.

Директор Гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова додала, що ухвали регулятора стосуються тільки банківського сектору і компаній. "Ми спробували на цьому етапі не зачіпати інтересів фізосіб", - сказала вона.

Рішення НБУ, прийняті вчора, затверджено двома постановами: №48 і №49.

Перша з них передбачає проведення тендерів на надання позик для підтримки ліквідності банків у разі відтоку з них депозитів. Гроші будуть видавати за потрійною обліковою ставкою НБУ, тобто під 19,5%, на 360 днів протягом доби-двох після виникнення проблем. Заставою для позики можуть виступати ОВДП або валюта.

Друга постанова запроваджує низку обмежень на купівлю валюти на міжбанку, але при цьому є і деякі послаблення, каже Щербакова. Наприклад, якщо раніше під короткі гроші до 120 днів потрібно було створювати 20% резерв, то тепер цю норму прибрали, що спростить введення валюти на ринок.

Окрім того, в ній йдеться про те, що банкомати повинні бути наповнені грошима.

Постанова №48 - це класичні інструменти монетарної політики, стверджує Щербакова, а №49 - це адміністративні заходи, які не можуть працювати довго.

Нагадаємо, що НБУ мусив утрутитися в ситуацію на міжбанку після того, як цього тижня вперше за п'ять років курс долара перевищив позначку 9 гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram