ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ вжив заходів через підвищений попит на готівку

Регулятор знизив вимоги до резервів банків

НБУ вжив заходів через підвищений попит на готівку
Фото: Макс Левин

Національний банк вирішив підтримати ліквідність комерційних банків через збільшення попиту на готівкову валюту.

Згідно з повідомленням регулятора, в п'ятницю він ухвалив постанову №86, що знижує вимоги до резервів банків. З понеділка їм дозволено знизити частку обов'язкових резервів, які слід формувати на окремому рахунку в НБУ, з 40% до 20% від того обсягу, який був сформований за попередній звітний період резервування

Крім того, мінімальний обсяг резервів, який слід зберігати щоденно на початок операційного дня на кореспондентському рахунку банків у Нацбанку, знижується з 60% до 50%. Тобто тепер ці кошти банки зможуть використовувати у своїй роботі.

Друга важлива зміна, яку вводить НБУ, стосується зняття обмежень на звернення банків по кредити рефінансування "овернайт". До ухвалення цього рішення банки могли звернутися до Нацбанку України по кредити рефінансування "овернайт" під забезпечення щонайбільше двічі на тиждень, по кредити "овернайт" без забезпечення - щонайбільше раз на тиждень. Таким чином НБУ зможе позичити банкам більше грошей у разі потреби.

Олена Щербкова, яка керує Гендепартаментом грошово-кредитної політики НБУ, заявила, що такі рішення відповідають вимогам МВФ. "За рахунок цього в короткостроковій перспективі банки зможуть ефективно нівелювати емоційні ринкові сплески, в тому числі пов'язані із ситуативним зростанням попиту на готівкові кошти. Надалі нові можливості можуть бути використані банками для активізації своєї кредитної діяльності", - сказала банкір.

Нагадаємо, що вчора в Україні було встановлено історичний рекорд зі зняття грошей у банкоматах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram