ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки різко підняли ставки за "короткими" депозитами в лютому

Подальша динаміка залежатиме в першу чергу від політиків

Банки різко підняли ставки за "короткими" депозитами в лютому
Фото: Макс Левин

Комерційні банки різко підвищили ставки за депозитами на тлі загострення політичної ситуації в Україні.

Найбільше зросли ставки за депозитами у гривні на "короткі" терміни: прибутковість вкладів строком на один місяць зросла на 1,7-2 відсоткового пункту (залежно від умов депозиту); строком на три місяці - на 1,3-1,4 в.п., свідчать дані компанії "Простобанк Консалтинг". Короткострокові вклади в доларах (на 1-3 місяці) подорожчали на 0,6-1,1 в.п.

Ставки за більш "довгими" внесками (на 6-12 місяців) зросли не так сильно: на 0,5-0,8 в.п. у гривні та на 0,3-0,6 в.п.

"Така ситуація характерна для періодів нестабільності та зниження ліквідності по банківській системі. Банки не хочуть залучати дорогі ресурси на тривалий період, їм треба закрити проблеми з ліквідністю найближчим часом. Тому, навіщо їм платити високі відсотки за депозитами протягом півроку-року, якщо вже через пару місяців такої гострої необхідності в коштах, найімовірніше, не буде?". - пояснює аналітик компанії Олександр Сєдих.

За його словами, в найближчий місяць зростання ставок може сповільнитися, а подальша динаміка залежатиме від того, наскільки швидко політикам вдасться відновити довіру до влади та домовитися про реформи й нові позики.

Нагадаємо, станом на 1 лютого 2014 року в банках знаходилося понад 252 млрд грн населення на рахунках в національній валюті та майже 181 млрд грн у валюті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram