ГоловнаЕкономікаФінанси

​Шлапак обіцяє протягом місяця переписати бюджет

Міністр готовий до реальних цифр, якими б болючими вони не були

​Шлапак обіцяє протягом місяця переписати бюджет
Фото: Макс Левин

Міністр фінансів Олександр Шлапак вважає, що державний бюджет потрібно терміново переглядати.

"Я наполягатиму на тому, щоб ми це зробили якнайшвидше. Треба ухвалити реальний бюджет, яким би він болючим не був", - заявив він журналістам. Шлапак підкреслив, що терміново - це раніше, ніж за підсумками першого кварталу, тобто ще до квітня.

Міністр зазначив, що після перегляду в проект держбюджету будуть закладені реальні цифри й показники на відміну від попередніх років, коли реальний стан економіки в держбюджеті ніяк не відображався.

Пізніше під час засідання Кабміну голова уряду Арсеній Яценюк попросив Шлапака підготувати звіт про реальний стан бюджету. "Ситуація критична, прошу Вас організувати роботу Міністерства і дати реальну картинку стану справ в економіці, для того, щоб ми з вами мали чітке уявлення про те, яка бюджетна діра", - заявив Яценюк.

Нагадаємо, що реальний ВВП 2013 року залишився на рівні 2012-го (за попередніми даними), а дохідна частина бюджету багато в чому була виконана за рахунок прямих вливань з НБУ. Але, незважаючи на це, Кабмін вирішив, що 2014 року доходи раптом повинні збільшитися на 16,5%. Настільки завищені макропоказники бюджету призвели до того, що, за оцінками експертів, в нього закладено прихований фіскальний розрив у розмірі 100-120 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram