ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки підвищують депозитні відсотки

Ставки сягнули річного максимуму

Банки підвищують депозитні відсотки

Банки намагаються зупинити відтік вкладів, підвищуючи депозитні ставки. У результаті до початку березня їхня середня прибутковість зросла до річного максимуму.

За інформацією "Коммерсанта-Украина", зараз банки в середньому платять по 19% річних за гривневі вклади на 12 місяців. Востаннє ставка перевищувала цю позначку 4 лютого 2013 року.

За даними голови Нацбанку Степана Кубіва, за 18-20 лютого, коли був пік протестів, громадяни зняли з банківських депозитів 30 млрд грн - 7% усього роздрібного портфеля. Минулого тижня відтік коштів сповільнився, але тривав. Щоб знову привернути увагу вкладників і повернути кошти на рахунки, банкіри почали масово підвищувати ставки, а в окремих випадках - пропонувати компенсацію втрачених відсотків за той термін, коли депозити були зняті достроково, за умови їх швидкого повторного розміщення.

У зв'язку з активним зростанням ставок на банківському ринку вже почали лунати заклики до їх адміністративного обмеження.

Українська кредитно-банківська спілка звернулася в Нацбанк з пропозицією передбачити верхню межу вартості залучення грошей на внутрішньому ринку, яку не можна перевищувати. "Наприклад, максимальна планка депозитних ставок у доларах може бути встановлена на рівні 7%, у євро - 5%, а в гривні - 13-14%. Тоді можна буде забезпечити кредитування економіки за ціною на рівні 17%, а не 24-25%, як зараз", - вважає генеральний директор УКБС Галина Оліфер.

Нагадаємо, на початку року українці тримали в банках 437,2 млрд грн, із яких у гривні - 253,6 млрд грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram