ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки просять дозволу змінювати курс валют протягом дня

Гнучка гривня привела до великої різниці між купівлею і продажем в обмінниках

Банки просять дозволу змінювати курс валют протягом дня
Фото: Макс Левин

Український кредитно-банківський союз закликав Нацбанк дозволити банкам змінювати курс валют протягом дня.

У повідомленні асоціації зазначається, що з початку лютого НБУ відмовився від політики фіксованого курсу гривні, що ліквідувало істотний розрив, який існував між офіційним і ринковим курсом, і дозволило відмовитися від штучної підтримки гривні за рахунок золотовалютного резерву.

УКБС вважає, що тепер потрібно піти далі і скасувати постанову Нацбанку від 2009 року, що забороняє змінювати курси валют протягом дня. "Заходи, які були адекватні при фіксованому курсі, втратили свою актуальність в умовах гнучкого курсу, оскільки не відповідають потребам ринку", - вважають в асоціації.

У нинішній ситуації, коли ринковий курс може мінятися на десятки копійок на день, банкам доводиться компенсувати свої ризики за рахунок високої маржі між курсами купівлі та продажу. Якщо ж банкам дозволять коригувати курс двічі на добу (о 9 і 14 годині), це дозволить наблизити обмінний курс до економічно обґрунтованого рівня, вважають в УКБС.

Нагадаємо, офіційний курс НБУ на вівторок встановлено на рівні 9,7568 грн/дол., а котирування на міжбанку сьогодні перевищували 10 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram