ГоловнаЕкономікаФінанси

Названо статті бюджету, які урізали заради армії

Фінансування Міноборони 2014 року буде рекордним за роки незалежності

Названо статті бюджету, які урізали заради армії
Фото: EPA/UPG

Додаткові 6,9 млрд грн для української армії, виділені Верховною Радою 17 березня, збільшили фінансування Міноборони до 22,5 млрд грн. Це рекордна сума за роки незалежності.

Щоб знайти такі гроші, влада зважилися на серйозне урізання соціальних витрат, пише "Інсайдер".

Зокрема, повністю скасували виділення грошей на сніданки для учнів 5-11 класів (607 млн грн), адресну допомогу молодим учителям (100 млн грн), забезпечення житлом ветеранів війни (300 млн грн). На 79% урізали витрати на виплати "матерям-героїням" (300 млн грн), міністр фінансів Олександр Шлапак виправдовується, що уряд елементарно не може порахувати, скільки в країні таких жінок.

Окрім соцпрограм, скасовано фінансування придбання житла держслужбовцям (80 млн грн), освітлення вулиць з використанням енергоощадних технологій (100 млн грн), ремонту та заміни ліфтів (200 млн грн), будівництва та ремонту об'єктів, які мають пріоритетне держзначення (590 млн грн), створення гуртових ринків сільгосппродукції (200 млн грн), селекції в рибному господарстві (24 млн грн), створення єдиного демографічного реєстру (400 млн грн), закупівлі високотехнологічного обладнання для МОЗ (140 млн грн), капремонту стадіону "Авангард" у Луганську (110 млн грн).

Практично без фінансування залишилася програми із закупівлі пожежної техніки вітчизняного виробництва (95 млн грн) і з підтримки заходів в аргокомплексі (202 млн грн). На 140 млн грн скорочено збільшення статутного фонду НАК "Украгролізинг".

Авіаперельоти для вищого керівництва країни витягнуть із бюджету на 162 млн грн менше.

Найбільше грошей забрали в Мінфіну за програмами "Капітальні витрати" (1 млрд грн) і "Держфонд регіонального розвитку" (1,05 млрд грн). На 230 млн грн урізано фінансування програми здешевлення іпотечних кредитів, на 100 млн грн - проведення земельної реформи, на 401 млн грн - проведення Євробаскету-2015.

Крім того, скорочено фінансування низки дрібніших програм.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram