ГоловнаЕкономікаФінанси

Кубів порадив звикати до коливань курсу

Долар по 8 гривень коштував державі надто дорого

Кубів порадив звикати до коливань курсу
Степан Кубив

Голова Національного банку Степан Кубів радить українцям звикати до того, що курс гривні до долара більше не стоятиме на одному місці.

"Ми говоримо про плаваючий курс, на який Нацбанк не впливає. Адже курс 8 грн за долар для держави коштував більше, ніж ми зараз залучаємо від міжнародних кредитних організацій. Людина повинна звикати до того, що ціна на валютному ринку формується так само, як і на продуктовому: сьогодні ковбаса продається за однією ціною, завтра за іншою", - заявив він в інтерв'ю "Вести.Репортер".

При цьому він запевнив, що коли запрацює економіка, курс усе ж стабілізується.

"Можу сказати одне: курсова стабілізація відбудеться тоді, коли запрацює економіка. Коли буде підписана кредитна програма з МВФ і протягом двох тижнів ми отримаємо перші $3 млрд, почнуть підтягуватися приватні фонди. Ми сподіваємося на формування інвестиційного клімату, щоб інвестор не тікав у сусідні держави", - сказав Кубів.

За його словами, нинішні курсові коливання відбуваються внаслідок великої кількості тіньових грошей на ринку. Нагадаємо, попереднє керівництво Національного банку тримало офіційний курс долара на незмінному рівні 7,9930 грн 578 днів - з липня 2012 р. по лютий 2014 року. З лютого курс виріс більш ніж на 40% - до 11,2232 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram