ГоловнаЕкономікаФінанси

У Росії ухвалили закон проти Visa і MasterCard

Держдума ухвалила створити російську платіжну систему

У Росії ухвалили закон проти Visa і MasterCard
Фото: newtortuga.com

Держдума сьогодні ухвалила закон, який передбачає створення національної платіжної системи за участю Банку Росії. Це реакція на дії Visa і MasterCard, які наприкінці березня заблокували карти російських банків, які потрапили під санкції США.

Закон запроваджує поняття "національно значуща платіжна система" і "закордонна платіжна система", пише Slon.ru. До національно значущих віднесли системи, що знаходяться під контролем РФ, її громадян або Банку Росії і платіжні системи, в рамках яких проводять перекази грошових коштів за угодами, здійсненими на організованих торгах .

Інші платіжні системи, в тому числі Visa і MasterCard, зобов'язані з 1 липня 2014 року внести на спецрахунок в ЦБ РФ забезпечувальний внесок у розмірі дводенної суми переказів коштів, здійснених на території Росії.

З 2016 року їм заборонять співпрацювати з операційними центрами та платіжними кліринговими центрами, які розташовані поза кордонами РФ. Процесингові центри Visa і MasterCard знаходяться за межами Росії.

Нагадаємо, після того, як Visa і MasterСard відмовилися обслуговувати Собінбанк, "Россию", СМП Банк прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв закликав покарати їх за порушення чинних домовленостей, проте Володимир Путін висловився в тому дусі, що американські компанії вже самі себе покарали.

Пізніше Visa поскаржилася на те, що санкції проти Росії дійсно негативно позначаються на її бізнесі: в компанії зазначили скорочення числа транзакцій і прогнозують уповільнення зростання прибутку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram