ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ може підштовхнути проблемні банки до банкрутства

У регулятора позичати гроші дорожче, ніж у населення

НБУ може підштовхнути проблемні банки до банкрутства
Фото: Макс Левин

Кредити рефінансування, які Нацбанк надає банкам, що зазнають дефіциту ліквідності через відтік депозитів, непомірно подорожчали.

14 квітня поточного року регулятор прийняв постанову №212, якою підвищив облікову ставку з 6,5% до 9,5% річних. До цього показника прив'язана вартість кредитів, які НБУ видає фінустановам. Згідно з постановою правління НБУ №91 від 24 лютого 2014 року, відсоткова ставка за кредитами для підтримки ліквідності банків була встановлена в розмірі потрійної облікової ставки НБУ (тобто до 14 квітня - 19,5%).

Для деяких видів рефінансування, передбачених у постанові №48 від 6 лютого 2014 року, регулятор знизив відсоткову ставку до подвійної облікової (на цей момент 19% річних). Зокрема, за такою ціною НБУ зараз готовий надавати банкам стабілізаційні кредити, а також позики під заставу державних цінних паперів.

Водночас ставка з "екстрених" позик на підтримку ліквідності, забезпеченням щодо яких є майнові права за кредитами фізичних та юридичних осіб, залишилася на рівні потрійної облікової ставки НБУ - тобто 28,5%. Саме цей вид рефінансування є зараз найбільш популярним серед фінустанов, що зазнають проблеми з ліквідністю. У більшості випадків у них просто немає коштів для інвестицій у держпапери, щоб надати їх як забезпечення під рефінансування.

Банкіри нарікають, що підтримка регулятора коштує навіть дорожче, ніж депозити населення, ставки за якими зараз становлять близько 25-28% річних. У сформованій ситуації страждають, перш за все, позичальники.

"Цілком імовірно, що банки будуть підвищувати ставки не тільки за новими кредитами, які зараз і без того високі, але і за раніше виданими позиками. Звичайно, якщо така можливість прописана в кредитних угодах. Це може призвести до того, що позичальники взагалі не зможуть обслуговувати кредити. Адже через девальвацію гривні навантаження на них серйозно зросло. Тому цей крок може призвести до зростання питомої ваги "поганих" кредитів у портфелях банків", - вважає старший аналітик компанії Foyil Марія Репко.

Така ситуація вже найближчим часом може призвести до зростання збитків банків і ще більшого дефіциту ліквідності. Експерти не виключають, що відсутність доступного рефінансування викличе нові проблеми на ринку і спровокує банкрутство ще не одного банку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram