ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: слід визнати, у нас багато слабких банків

Загальна частка 150 банків 3-4 групи така сама, як у ПриватБанку

НБУ: слід визнати, у нас багато слабких банків
Фото: Макс Левин

Начальник департаменту стратегії та реформування банківської системи Владислав Рашкован вважає, що в Україні багато слабких банків.

"Зараз в Україні 180 банків. Мені складно відповісти, багато це чи мало, але загальна частка 150 банків 3-4 групи (середні і невеликі банки, - LB.ua) - 18% ринку. Стільки само, скільки в одного найбільшого банку. Фрагментація банківської системи призвела до того, що кілька десятків банків практично виключені з економічного життя країни - вони роблять багато що, але не банківську справу", - сказав він в інтерв'ю "Хабсу".

Рашкован зазначив, що більшість цих установ створювали в період 90-х років, коли вхідний бар'єр у банківський бізнес був дуже низьким. Відтоді багато власників просто втратили інтерес до своїх банків, але ті однаково існують, оскільки немає механізмів виходу із цього бізнесу.

"За весь час існування незалежної України жоден банк не закрився з власної волі - вихід здійснювався тільки через процедуру тимчасової адміністрації та ліквідації", - пояснив він.

Рашкован вважає, що потрібно створити можливість банкам переходити в небанківську сферу або об'єднуватися з іншими установами.

"Ми повинні визнати, що в нашій системі багато слабких банків. Слабкі - це не тільки недокапіталізовані, проблемні чи неплатоспроможні, а й ті, які не мають стійкої бізнес-моделі для майбутнього розвитку. Нам потрібно зрозуміти, що з цими банками робити. Можна з ними жити далі, а можна спробувати зробити їх сильнішими і стійкішими, а з деякими доведеться розпрощатися", - сказав він.

Нагадаємо, із початку цього банку НБУ визнав неплатоспроможними вже вісім банків, серед яких є і великі установи, такі як Брокбізнесбанк, банк "Форум" або Південкомбанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram