ГоловнаЕкономікаФінанси

Яценюк: Україні вдалося уникнути дефолту

Прем'єр має намір продовжити непопулярні реформи

Яценюк: Україні вдалося уникнути дефолту
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що дефолт Україні вже не загрожує.

Про це він сказав під час свого виступу у Верховній Раді в п'ятницю, під час якого він представляє звіт про роботу Кабміну за перші 100 днів роботи.

"Нам вдалося уникнути цього страшного слова дефолт, а по-простому - банкрутства держави. За цей період часу ми отримали допомогу від наших західних партнерів. Йдеться про відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Крім МВФ, це Світовий банк, Європейський банк реконструкції та розвитку, це уряд США, уряд Канади, Європейський Союз з макрофінансовою допомогою. Це дало не впасти в економічну прірву, з якої потрібно виходити не рік, а десятки років", - заявив Яценюк.

При цьому він підкреслив, що хоча ризик дефолту минув, економічний стан України залишається дуже важким. Зокрема, прем'єр прогнозує, що ВВП країни цього року скоротиться приблизно на 5%.

"Ми повинні робити далі непопулярні кроки в найближчій перспективі. Для того, щоб вилікувати цю хворобу, хворобу економічної розрухи, ми повинні пройти через складні, але правильні заходи економічної стабілізації. Ці таблетки дуже кислі, але їх потрібно прийняти", - додав Яценюк.

Нагадаємо, рейтингове агентство S&P вважає, що Україна може стати банкрутом в разі втрати територій на сході країни. У S&P, як і в інших світових агентствах Fitch і Moody's, рейтинг України утримують на вкрай низькому, переддефолтному рівні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram