ГоловнаЕкономікаФінанси

Заява НБУ про ліквідацію "Форуму", м'яко кажучи, незрозуміла, - експерт

Альфа-Банк хотів викупити частину активів і пасивів проблемної установи

Заява НБУ про ліквідацію "Форуму", м'яко кажучи, незрозуміла, - експерт
Фото: delo.ua

Повідомлення НБУ про ліквідацію банку "Форум" не прояснює ситуацію для вкладників. Про це заявив Олександр Пасхавер, директор Центру економічного розвитку.

"Дійсно, остання заява НБУ, коли регулятор сказав про ліквідацію "Форуму", м'яко кажучи, незрозуміла. І, радше за все, буде хвилювати вкладників. Якщо Альфа-Банк визнано переможцем конкурсу з продажу активів і пасивів "Форуму", то варто було б повідомити, що конкретно куплено і за що Альфа несе відповідальність", - пояснив він.

Пасхавер зазначив, що не зрозуміло, який портфель активів передається банку і чи будуть захищені інтереси вкладників з депозитами понад 200 тис. грн. "Дійсно, зараз ситуація незрозуміла. Якщо Фонд продовжує торгуватися з Альфою, то це неприйнятно. Навіщо було ухвалювати рішення про ліквідацію банку? Тим паче, "Смарт-холдинг" пропонував інвестувати в банк і міг його врятувати", - заявив Пасховер.

Альфа-Банк виграв у конкурсі Фонду гарантування вкладів фізосіб, який шукав покупця на портфель активів і пасивів проблемного банку "Форум". Переможця офіційно мали оголосити ще минулого тижня, а точну суму переданого портфеля, розмір якого очікується на рівні 6 млрд грн, мали затвердити до 13 червня - останнього дня роботи тимчасової адміністрації.

Фонд відхилив інші варіанти "порятунку" грошей вкладників: не буде ні приєднання проблемної установи до Укргазбанку, ні його санації нинішнім власником - народним депутатом Вадимом Новинським.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram