ГоловнаЕкономікаФінанси

Фонд гарантування вкладів розповів, чому "Форум" вирішили ліквідувати

Банк Новинського потребує великої докапіталізації

Фонд гарантування вкладів розповів, чому "Форум" вирішили ліквідувати
Фото: Виталий Головин

Фонд гарантування вкладів фізосіб розкрив подробиці прийняття рішення щодо ліквідації банку "Форум", який належав "Смарт-холдингу" Вадима Новинського. Як повідомила прес-служба установи, 13 квітня "Форум" був визнаний Нацбанком неплатоспроможним, після чого у ньому ввели тимчасову адміністрацію ФГВФО.

Закон передбачає кілька можливих варіантів виведення банку, який збанкрутів, з ринку, серед яких ліквідація з компенсацією вкладів за рахунок коштів ФГВФО; ліквідація з відчуженням активів і пасивів на користь приймаючого банку; створення перехідного банку; продаж банку інвестору.

Фонд спочатку обрав останній варіант як найменш витратний, прийнявши пропозиції двох потенційних інвесторів: Укргазбанку та кіпрського офшору Новинського під назвою Yernamio Consulting.

Однією з ключових умов купівлі банку була його докапіталізація на 3,4 млрд грн, однак Yernamio Consulting 20 травня офіційно повідомила фонд про неможливість вкладання такої суми і відмовилася від покупки банку в цілому. Укргазбанк також відмовився від покупки "Форуму".

Тоді Yernamio запропонувала створити перехідний банк з передачею йому активів і зобов'язань "Форуму". При цьому фірма Новинського пропонувала фонду трансформувати валютні вклади в гривневі, а потім гривневі вклади перетворити на акціонерний капітал. За рахунок цього сума докапіталізації могла істотно зменшитися, однак і при такому варіанті Yernamio не змогла виконати вимоги Фонду гарантування вкладів з докапіталізації.

До того ж Yernamio не надала доказів, які свідчать про добровільну згоду вкладників і кредиторів банку щодо трансформації їх вкладів більше гарантованої суми в акції банку. Як результат, 27 травня ФГВФО відхилив пропозицію Yernamio щодо створення перехідного банку.

Після цього фонд вирішив створити і передати активи та зобов'язання "Форуму" на користь приймаючого банку і ліквідувати його. Проведено конкурс серед семи кваліфікованих інвесторів, з яких лише один надав конкурсну пропозицію. Інвестор, назва якого не озвучується, погоджувався прийняти активи і пасиви "Форуму" на суму, яка дозволяла повернути не тільки вклади фізичних осіб у межах страхового порогу (200 тис. грн), а й значну частку внесків, що перевищують його. Однак на етапі підписання договору цей кваліфікований інвестор відмовився від угоди.

Таким чином, у ФГВФО не залишилося іншого вибору, як заявити про ліквідацію банку.

За даними фонду, однією з причин зриву угоди з потенційним інвестором став судовий позов Yernamio до Окружного адмінсуду Києва з оскарженням конкурсу з визначення переможця, який повинен був взяти участь у виведенні "Форуму" з ринку. 26 червня суд задовольнив цей позов, однак фонд уже заявив про намір подати апеляцію.

Факт ліквідації "Форуму" не оскаржували, тому рішення ФГВФО діє і зараз.

Фонд зазначає, що на сьогоднішній день за рахунок його активів вкладники "Форуму" отримали вже 1,5 млрд грн, або половину від усіх застрахованих вкладів. Виплати здійснюються через Укрсиббанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram