ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про конвертацію валютних кредитів (оновлено)

Перераховувати кредити будуть за курсом на дату реструктуризації

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про конвертацію валютних кредитів (оновлено)
Фото: Макс Левин

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №4185а-2 авторства депутата Руслана Князевича про конвертацію іпотечних валютних кредитів у гривню.

За нього проголосували 289 депутатів за мінімально необхідних 226.

Цей документ передбачає, що позичальники-фізособи мають право протягом трьох місяців після ухвалення законопроекту звернутися в банк із заявою про проведення реструктуризації валютних кредитів у гривневі.

Перераховувати кредити будуть за курсом на дату реструктуризації. Щоб претендувати на реструктуризацію, позичальник не повинен мати боргу станом на 1 січня 2014 року, а сума кредитного залишку не повинна перевищувати 1 млн грн за курсом на 1 січня 2014 року. Реструктуризації підлягає максимум один кредит на одного позичальника.

Крім того, позичальникам надається можливість погасити іпотеку за рахунок передачі банку предмета іпотеки.

Необхідність реструктуризації іпотечних кредитних договорів в іноземній валюті автор проекту пояснює тим, що заборгованість за ними становить 46,4 млн грн, а це більш ніж половина загального обсягу всієї валютної заборгованості фізосіб (88,6 млн грн).

Згодом депутати 243 голосами підтримали в першому читанні законопроект Князевича 4186а-1 про внесення змін до Податкового кодексу, пов'язаних із конвертацією валютних кредитів, у вигляді певних податкових потурань для банків і їхніх клієнтів.

Це вдалося лише з другого разу, причому за повернення до цього питання депутати голосували тричі. Результативного рішення вдалося досягти тільки тоді, коли спікер Олександр Турчинов пригрозив перекрити підземний вихід із Ради (у такому разі депутатам при виході з парламенту довелося б зустрічатися з розгніваними позичальниками).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram