ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін назвав вісім податків, які залишаться після реформи

В уряді готують радикальні зміни до Податкового кодексу

Кабмін назвав вісім податків, які залишаться після реформи
Фото: www.b24.am

Мінекономрозвитку оприлюднило проект розпорядження уряду "Про схвалення концепції реформування податкової системи", який передбачає скорочення кількості податків з 22 до 8.

У документі наголошується, що після реформи залишаться: податок на прибуток підприємств; податок на доходи фізосіб; ПДВ; акцизний податок; ресурсний податок; податок на майно; єдиний податок; фіксований сільгоспподаток.

Інші 14 податків будуть скасовані. Вони сумарно генерують лише 2% доходів державного бюджету, але вимагають окремого адміністрування, йдеться в проекті на сайті Мінекономіки.

У їх число входять: збір за першу реєстрацію транспортного засобу; збір за місця для паркування транспортних засобів; екологічний податок; рентна плата за транспортування нафти; плата за землю; збір за користування радіочастотним ресурсом; збір за спецвикористання води; збір за спецвикористання лісових ресурсів; збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства; цільова надбавка до діючого тарифу на електричну та теплову енергію; цільова надбавка до діючого тарифу на природний газ; туристичний збір; збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності; державне мито.

У документі наголошується, що в провідних країнах кількість податків не перевищує 10: Німеччина (9 податків), Китай (7 податків), Іспанія (8 податків), Нідерланди (9 податків), Норвегія (4 податку), Португалія (8 податків), Франція (7 податків) і Швеція (4 податку).

Також концепція передбачає введення диференційованої ставки ПДВ у розмірі 7% між платниками цього податку та 17% при реалізації неплатникам. Очікується, що це дозволить залучити 70 млрд грн за рахунок ліквідації тіньових схем і збільшить обсяг оборотних коштів підприємств-виробників.

Єдиний соцвнесок має бути знижено з середньої позначки 36,77% до 18%.

Усі фонди соцстраху - з тимчасової втрати працездатності, на випадок безробіття, від нещасних випадків на виробництві, інвалідів - планують злити в єдиний фонд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram