ГоловнаЕкономікаФінанси

Кабмін пропонує внести суттєві правки в Податковий кодекс

В Україні підвищать кілька податків і скасують низку пільг

Кабмін пропонує внести суттєві правки в Податковий кодекс
Фото: dumskaya.net

Кабмін у понеділок вніс у Верховну Раду законопроект №4309а, який пропонує підвищити низку податків і скасує декілька податкових пільг для збільшення державних доходів.

Як сказано в пояснювальній записці до документа, оприлюдненого на сайті Ради, у разі його ухвалення буде скасовано 10% пільгової ставки податку на прибуток на операції із цінними паперами та деривативами, буде обмежено пільгове оподаткування податком на прибуток підприємств інститутів спільного інвестування (ІСІ). Крім того, ІСІ будуть зобов'язані платити авансовий внесок податку на прибуток під час виплати дивідендів, якого раніше вони не сплачували.

Готелі й електростанції, що працюють на альтернативних джерелах енергії, будуть зобов'язані платити податок на прибуток. Окрім того, документ пропонує скасувати звільнення від податку на прибуток підприємств паливно-енергетичного комплексу та суб'єктів господарювання водо-, теплопостачання та водовідведення в рамках фактичних витрат, передбачених інвестиційними програмами.

Сільгосппідприємства із січня 2015-го перейдуть на загальну систему оподаткування ПДВ. Скасують нульову ставку ПДВ на квитки на швидкісні поїзди. Також ПДВ стане обов'язковим для поставок лісоматеріалів, паливної деревини, відходів ліспрому.

Напої, які сьогодні належать до продуктів дієтичного харчування і містять етиловий спирт 8,5% і більше, отримають статус алкоголю, на них будуть клеїти акцизні марки, а ставка акцизу буде аналогічна до горілчаної - 70,53 грн за літр 100% спирту. Також введуть акциз для альтернативних моторних палив на рівні €139 за тонну. Ця ініціатива спрямована на ліквідацію схем ухилення від оподаткування палива, оскільки паливо з вмістом менш ніж 70% нафтової складової зараз акцизним податком не обкладають.

Збільшать ставки плати за користування надрами для природного газу, який реалізують не для потреб населення, до 70% незалежно від глибини його видобутку (замість нинішніх 28% для газу з покладів до 5 км і 15% для більш ніж 5 км).

При цьому будуть змінені умови оподаткування плати за користування надрами для нафти і газового конденсату. Зокрема, запропоновано встановити ставки плати, визначені в грошовому вираженні на рівні 5261 грн/тонну для нафти і 2160 грн/тонну для газового конденсату замість нинішніх процентних ставок 18%, 39%, 42% залежно від глибини покладів.

Базою оподаткування для природного газу, який реалізують не для потреб населення, буде встановлено граничний рівень ціни на природний газ, що реалізується промисловим споживачам, який встановлює Національна комісія держрегулювання енергетики. Зараз такою базою є середня митна вартість імпортного природного газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram