ГоловнаЕкономікаФінанси

Прибутковість російських банків в Україні різко погіршилася

ПІБ виділяється на тлі інших "дочок" за рахунок "неросійської" назви

 Прибутковість російських банків в Україні різко погіршилася
Фото: Макс Левин

Військова агресія проти України з боку Російської Федерації негативно позначилася на українських "дочках" російських банків.

Як повідомляє "Коммерсант", у другому кварталі цього року ВТБ в Україні став збитковим, Сбербанк та Альфа-банк зіткнулися з серйозним падінням прибутку, і тільки Промінвестбанк за рахунок допомоги ЗЕБу зумів збільшити прибуток.

Збиток ВТБ за другий квартал 2014 року склав 229,3 млн грн проти чистого прибутку за той же період 2013 року у 160,2 млн грн. Чистий прибуток Сбербанку скоротився у десять разів до 11,9 млн проти 124,4 млн грн. Прибуток Альфа-банку знизився з 4 млн до 1,5 млн грн. ПІБ отримав 325 млн грн прибутку проти 2,67 млрд грн збитку у другому кварталі 2013 року, однак, якщо порівнювати другий квартал з першим (коли банк показав чистий прибуток у 549,5 млн гривень), і у нього помітно ослаблення фінансового результату.

Причиною погіршення стала необхідність збільшення відрахувань до резервів у зв'язку з погіршенням якості обслуговування боргів.

Ще один загальний тренд російських банків в Україні - відтік коштів клієнтів, який замінюється зростанням запозичень від материнських структур. Єдиним винятком став Промінвестбанк, який показав зростання клієнтських коштів за рахунок того, що він менше асоціюється з Росією: він має не пов'язану з ВЕБом назву, і до того ж "дочкою" російського банку він став порівняно недавно, тільки у 2009 році.

Нагадаємо, Standard & Poor's раніше повідомив, що відтік депозитів фізосіб з українських банків у січні-травні склав 20%, зокрема, банки з російським капіталом втратили більше 50% депозитів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram