ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ посилив нагляд за Сбербанком России, Проминвестбанком і ВТБ

Гонтарева не помітила, щоб російські банки виводили гроші з України

НБУ посилив нагляд за Сбербанком России, Проминвестбанком і ВТБ
Фото: Макс Левин

Національний банк посилив фінансовий моніторинг банків з російським державним капіталом. Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Водночас, за її словами, наразі виведення капіталу такими банками не спостерігалося, пише "Інтерфакс-Україна". "Навпаки, був завод ліквідності", - зазначила вона. За словами Гонтаревої, українські дочірні банки російських держбанків також заявляли про готовність провести докапіталізацію за підсумками стрес-тестів.

Як повідомляє РБК-Україна, Гонтарева також повідомила, що в портфелях банків з російським капіталом знаходиться 10% державних цінних паперів України.

Коли мова зайшла про курс гривні, Гонтарева заявила, що "якщо маховик розкручуватиметься далі, ми мусимо застосувати адміністративні заходи". При цьому глава НБУ підкреслила, що не є прихильником таких адміністративних заходів і вважає їх вимушеними. На її думку, Нацбанк має регулювати валютний ринок ринковими методами, такими як вихід на міжбанк з інтервенціями.

Нагадаємо, що з 15 найбільших українських банків три контролюються урядом Росії - Проминвестбанк, Сбербанк России і ВТБ Банк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram