ГоловнаЕкономікаФінанси

Економічно обґрунтований курс сьогодні 12-13 грн за долар США, - Бєлан

Ситуація на валютному ринку швидко змінюється і багато в чому залежить від ситуації на сході країни

 Економічно обґрунтований курс сьогодні 12-13 грн за долар США, - Бєлан
Фото: www.dragon-broker.com

Економічно обґрунтований курс у поточних умовах коливається в діапазоні від 12 до 13 гривень за долар США, але ситуація швидко змінюється. Про це LB.ua сказала Олена Бєлан, головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital.

Новина про рішення МВФ виділити Україні другий транш кредиту в розмірі $1,4 млрд матиме позитивний психологічний ефект на курс гривні до долара США. Самі ж гроші не будуть лежати без діла і вже розписані. "Навіть якби вся сума йшла в резерви Нацбанку, її у вересні викупив би Нафтогаз, якому потрібно платити за російський газ", - сказала Бєлан.

Слідом за кредитом МВФ Україна отримає допомогу і від інших іноземних кредиторів (Світового банку, Євросоюзу і т.д.). Ці гроші також дуже важливі для нашої економіки, каже економіст.

Що стосується курсу гривні, то на нього значно більше впливає політика Нацбанку, ніж гроші МВФ.

"На валютний ринок набагато більше вплинуть адміністративні заходи, які вводить Нацбанк. Зараз вводяться обмеження, які не дозволять експортерам відразу ж викуповувати валюту, яку вони завозять у країну і продають в обов'язковому порядку. Також з 2 вересня Нацбанк змінив регулювання, яке змусить банки продавати надлишок власної валюти. Такі заходи вже застосовувалися в 2009 році, вони допомогли стабілізувати валютний ринок і сприяли зміцненню гривні", - пояснила Олена Бєлан.

Нагадаємо, Україна сьогодні отримала від Японії $100 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram