ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ пояснив, чому запроваджено конвертацію валютних переказів у гривню

СБУ просила Нацбанк посилити контроль за операціями з готівкою

Директор гендепартаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова пояснила, що конвертацію валютних переказів у гривню запроваджено для боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

"Зазначена норма не нова, вона обговорювалася неодноразово, і з боку Служби безпеки України були звернення, щоб посилити моніторинг операцій з готівкою. Тому я говорила б, що це не так конвертація, як обмеження обігу в готівковій формі. Якщо фізособа бажає відкрити рахунок і отримати гроші через нього, пройти повну ідентифікацію - жодних проблем у людини із цим не буде", - заявила вона в коментарі, який оприлюднено на сайті НБУ.

"Щодо конвертації з платіжних карток: у всіх країнах світу ви не можете отримати за карткою через банкомат іноземну валюту. Ми чітко визначили курс країни на євроінтеграцію, і ми повинні привчати себе жити за європейськими правилами. Це аж ніяк не ущемляє права резидентів знімати через рахунок іноземну валюту", - сказала Щербакова.

За її словами, постанову №540, якою запроваджують ці норми, ухвалено тому, що ситуація на грошово-кредитному та фінансовому ринку не стабілізується. Щербакова наголосила, що цю постанову погоджено з комерційними банками.

Нагадаємо, що цією постановою НБУ продовжив дію ліміту на продаж готівкової валюти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram