ГоловнаЕкономікаФінанси

Стрес-тест МВФ пройшли тільки 5 із 15 найбільших банків, - експерт

Найбільші банки потребують додаткових вливань капіталу

Стрес-тест МВФ пройшли тільки 5 із 15 найбільших банків, - експерт
Фото: inukr.net

Проведені в рамках меморандуму з МВФ стрес-тести найбільших комерційних банків показали, що з 15 найбільших кредитно-фінансових установ тільки п'ять зможуть витримати погіршення економічних умов і не порушити нормативні вимоги НБУ, передусім щодо достатності власного капіталу.

Такі дані озвучив економічний експерт Олександр Дубинський. За його даними, 10 уз 15 найбільших банків у рейтингу НБУ опинилися поза зоною стійкості. Їх потреба в докапіталізації перевищила 30% від розміру власного капіталу на 1 вересня. Що фактично означає нездатність цих банків нормально функціонувати.

Такими, що "вижили", в Нацбанку визнали ПриватБанк, Райффазен Банк Аваль, Альфа-банк Україна, Сбербанк России, ПУМБ. Іншим банкам з групи найбільших (Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта, Промінвестбанк, Укрсоцбанк, Надра, ВТБ, Фінанси і Кредит, УкрСиббанк, Укргазбанк) знадобиться суттєва докапіталізація, яка відрізняється від банку до банку.

Банкам, які не виконали вимог НБУ щодо докапіталізації (розроблять спеціальний графік), можуть загрожувати санкції регулятора, аж до введення тимчасової адміністрації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram