ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: відтік депозитів із початку року перевищив 100 млрд грн

У Вашингтоні не вірили, що в такій ситуації банківська система може вижити

Гонтарева: відтік депозитів із початку року перевищив 100 млрд грн
Фото: Макс Левин

Голова Нацбанку Валерія Гонтарева заявила, що із початку року відтік депозитів з українських банків перевищив 100 млрд грн.

"Відтік депозитів тільки з початку цього місяця (1-16 вересня) сягнув 6,4 млрд грн, зокрема 0,4 млрд дол. - це інвалюта. Якщо ми візьмемо з початку року, то це 101 млрд грн (щоб було коректно, валютні депозити ми рахували за валютним курсом 8 грн/дол.)", - повідомила вона в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

"Коли я ці цифри називала у Вашингтоні, кажучи, що у нас відтік приблизно 30%, ніхто ні у Світовому банку, ні в МВФ не вірив, що в такій ситуації банківська система взагалі може вижити", - додала вона.

Гонтарева зазначила, що в липні НБУ був готовий послабити обмеження на зняття валютних депозитів із 15 тис. грн в еквіваленті до 150 тис., але активізація бойових дій у серпні й економічний колапс на Донбасі не дозволили зробити це.

Особливо лихоманить українську економіку від кінця серпня-початку вересня, додала вона. "Це вже не просто паніка населення і бізнесу, а реально завдані збитки нашій промисловості й інфраструктурі. Добре, що ухвалено перемир'я", - сказала Гонтарева.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram