ГоловнаЕкономікаФінанси

Заборона НБУ на авансові платежі за імпорт вдарить по малому бізнесу, - Бєлан

Витрати великих компаній також зростуть через обмеження НБУ

Заборона НБУ на авансові платежі за імпорт вдарить по малому бізнесу, - Бєлан
Фото: www.dragon-broker.com

Адміністративні заходи НБУ на валютному ринку негативно позначаться на українському бізнесі, хоча й допоможуть стримати витік капіталів за кордон. Про це Олена Бєлан, старший економіст інвесткомпанії Dragon Capital, сказала в коментарі LB.ua для статті "Новий курс Порошенка".

Будь-який адміністративний захід у чомусь допомагає, а в чомусь погіршує ситуацію, каже Олена Бєлан. Наприклад, заборона на авансові платежі за імпорт вдарить по малому бізнесу, в якого обмежені можливості скористатися банківськими гарантіями, що дозволяють обійтися без передоплати. У великих компаній зростуть витрати на оплату таких послуг. Але при цьому зникнуть схеми, за якими капітал втікав за кордон. Коли, наприклад, йшла передоплата за імпортним контрактом, а потім цей контракт розривався і ніяких поставок не було.

Економіст вважає, що є вірогідність поліпшення ситуації на сході, відновлення інфраструктури та запуску раніше пошкоджених промпідприємств. "Якщо залізничні колії буде відновлено, то як мінімум на двох великих металургійних заводах біля Маріуполя відновиться виробництво та експорт. Можливо, якісь ще заводи у зоні АТО почнуть працювати", - каже Бєлан. Це допоможе НБУ впоратися з падінням гривні.

Нагадаємо, Нацбанк почав встановлювати індикативний курс долара.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram