ГоловнаЕкономікаФінанси

Фіскальна служба і НБУ готують пакет пропозицій для боротьби з "конвертами"

Валютному ринку загрожує жорсткіший контроль

Фіскальна служба і НБУ готують пакет пропозицій для боротьби з "конвертами"
Фото: mvs.gov.ua

Міжвідомча робоча група з протидії зловживанням на грошово-кредитному та валютному ринку України, куди увійшли зокрема представники Нацбанку і Державної фіскальної служби (ДФС), готує пакет пропозицій для боротьби з конвертаційними центрами.

Про це пише РБК-Україна з посиланням на джерела в ДФС.

Зазначають, що пропозиції стосуватимуться підвищення ефективності валютного контролю, детінізації ринку готівкової валюти, спільного відпрацювання банків, залучених до роботи великих конвертаційних центрів.

Учасники міжвідомчої групи заявляють, що завдяки налагодженому останнім часом інформаційному обміну між фіскалами і регулятором одним із результатів спільної роботи стало встановлення повної "карти взаємозв'язків" між комерційними банками і транзитно-конвертаційними групами. "Раніше такого горизонтального обміну та координації дій уповноважених державних органів не існувало", - зазначили учасники міжвідомчої групи.

У міжвідомчій робочій групі додали, що через відсутність тісної взаємодії між правоохоронцями та регулятором односторонні дії кожної зі сторін найчастіше мали обмежений ефект. У підсумку не тільки сформувався, а й структурувався ринок незаконних транзитно-конвертаційних послуг, а також склалася тісна координація дій між конвертаційними центрами, банками та комерційними підприємствами. Наприклад, спостерігають доволі високий рівень обміну інформацією

між ними для узгодження нелегального валютного курсу, перевірки надійності клієнтів, оповіщення про активність і заходи правоохоронних органів.

Завдяки спільним зусиллям НБУ, ДФС, МВС і фінмоніторингу сьогодні вже не можна сказати, що держава виступає слабкою стороною в протистоянні цим негативним явищам", - зазначило джерело.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram