ГоловнаЕкономікаФінанси

Economist назвав Україну і Венесуелу головними кандидатами на банкрутство

Києву за два роки належить виплатити $14 млрд, Каракасу - $17 млрд

Economist назвав Україну і Венесуелу головними кандидатами на банкрутство
Фото: EPA/UPG

Журнал The Economist назвав Україну і Венесуелу головними кандидатами на банкрутство. У статті під назвою "Порожні сховища" видання аналізує, чому ці дві країни зараз є найбільш ризикованими суверенними позичальниками і що їм робити.

Венесуела набрала короткострокових боргів напередодні виборів 2012 року. Невдовзі потрібно буде погашати ці облігації. Цього і наступного року країні слід повернути кредиторам 17 млрд доларів, тоді як у її резервах залишилося близько 20 млрд. Ситуацію посилює падіння ціни на нафту, експортером якої є Венесуела. При цьому країна не готова йти на непопулярні кроки на зразок девальвації національної валюти. Учасники ринку припускають, що президент Ніколас Мадуро радше оголосить дефолт, попри свої обіцянки виплатити кредиторам усе до останнього долара.

Щодо України, пише Economist, дефолт для неї може виявитися неминучим, незважаючи на велику кредитну програму від МВФ. "Війна похитнула економіку, яка і без того накульгувала", - йдеться в публікації.

До кінця наступного року Україна повинна виплатити 9 млрд доларів (зокрема 3 млрд доларів, які Росія може зажадати виплатити достроково), 2016-го - ще 5 млрд, а 2017-го - 8 млрд. Валютні резерви України становлять лише 16 млрд доларів, а економіка спадає.

"Хороші новини в тому, що Україна ще має час на впорядковану реструктуризацію", - наголошено в статті. Україні радять розпочати переговори з кредиторами, не чекаючи, поки дефолт стане неминучим. І що довше влада буде думати, тим болісніше буде, коли закінчаться кредити МВФ.

Нагадаємо, коли Аргентина оголосила дефолт, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що Україна ніколи не допустить цього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram