ГоловнаЕкономікаФінанси

Стрес-тести виявили дефіцит капіталу в банках на 66 мільярдів

Озвучено підсумки стрес-тестів найбільших і великих банків

Стрес-тести виявили дефіцит капіталу в банках на 66 мільярдів
Фото: bank.gov.ua/

Банкам з першої і другої групи (найбільші і великі установи) не вистачає 66 млрд гривень капіталу.

Такі дані стрес-тестів українських банків оповістив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук.

"Орієнтовно сума на докапіталізацію 20 банків з другої групи - 10 млрд гривень. Тобто це менше, ніж необхідно для найбільших. Ми вже повідомляли, що обсяг необхідної докапіталізації банків першої групи становить 56 млрд гривень. З них 12,5 млрд необхідно для докапіталізації держбанків і 20,5 млрд гривень - для банків з іноземним капіталом. Таким чином, частка приватних банків у докапіталізації є досить помірною", - розповів він.

За словами Писарука, поповнення капіталу деяких банків може затягнутися на три роки. "Програма з МВФ передбачала, що докапіталізація завершиться цього року. У деяких банках докапіталізацію можуть скоригувати. Можливо, ми затвердимо 3-річні плани докапіталізації. У кожному разі, всі плани будуть виконані", - зазначив банкір.

Заступник голови НБУ повідомив, що серед банків з іноземним капіталом докапіталізації потребують 2 російські та 1 західний, при цьому Сбербанк Росії зовсім не має потреби у поповненні капіталу. Серед українських держбанків найбільшої докапіталізації потребує Ощадбанк.

Стрес-тести банків третьої і четвертої категорії не проводилисяь.

До групи найбільших банків в Україні відносяться ті, які станом на початок року мали активи у розмірі понад 21 млрд грн. Таких було 15 - Приватбанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Дельта Банк, Райффайзен Банк Аваль, Промінвестбанк, Укрсоцбанк, ПУМБ, Сбербанк Росії, Надра Банк, ВТБ Банк, Альфа-Банк, Укрсиббанк, "Фінанси і кредит", Укргазбанк.

Щоб увійти до групи великих, банк повинен мати активи у розмірі щонайменше 6 млрд грн. На початок року великими вважалися 20 банків: VAB Банк, ОТП Банк, Брокбізнесбанк, Креді Агріколь Банк, "Південний", "Фінансова ініціатива", Форум Банк, Імексбанк, ІНГ Банк Україна, Родовід Банк, "Хрещатик", Універсал Банк, "Київська русь", "Кредит Дніпро", БТА Банк, Фідокомбанк, ВБР, Укрінбанк, Фідо Банк і Златобанк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram