ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ підвищив облікову ставку до максимального рівня з 2001 року

Нова влада втретє за рік підвищує головну процентну ставку

НБУ підвищив облікову ставку до максимального рівня з 2001 року
Фото: Макс Левин

Національний банк підвищив облікову ставку із 12,5% до 14%, максимального рівня з другої половини 2001 року. Про це повідомляє сайт регулятора.

Востаннє розмір облікової ставки змінювали в липні 2014 року. Попередній уряд, навпаки, знижував облікову ставку, якийсь час її розмір був на мінімальному рівні в історії України - 6,5%. Але у квітні цього року правління НБУ почало підвищувати ставку задля стримування інфляційних процесів.

Облікова ставка НБУ - це монетарний інструмент, за допомогою якого Національний банк установлює для комерційних банків орієнтир на вартість залучених і розміщених грошових ресурсів. Облікова ставка є найнижчою серед процентних ставок Національного банку України і є базовим індикатором для оцінки вартості грошових коштів.

НБУ зазначає, що погіршення ринкових очікувань і девальвація гривні створюють додатковий інфляційний тиск. За надзвичайних умов функціонування економіки і грошово-кредитного ринку України Нацбанк визнав, що необхідно підвищити облікову ставку, що, можливо, підвищить внутрішню вартість гривні і стабілізує ситуацію.

Національний банк припускає, що підвищення облікової ставки до такого високого рівня матиме мінімальний негативний вплив на реальний сектор економіки через невисоку кредитну активність банків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram