ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк вирішив приймати в заставу підприємства

Банківський регулятор може стати промисловцем

Нацбанк вирішив приймати в заставу підприємства
Фото: Макс Левин

Національний банк вирішив видавати стабілізаційні кредити банкам під заставу цілісних майнових комплексів. Про це йдеться у постанові регулятора №726 від 18 листопада.

В українському законодавстві під ЦМК маються на увазі господарські об'єкти із замкнутим циклом виробництва (робіт, послуг), тобто підприємства, цехи, виробничі ділянки. Сюди входять не тільки будівлі, але і земельні ділянки під ними, різні допоміжні споруди, інвентар, сировина.

Стабілізаційні кредити виділяються платоспроможним комерційним банкам, у яких виникли проблеми з ліквідністю. Термін такого кредиту - від двох до п'яти років, його обов'язкова умова - ухвалення програми фінансового оздоровлення банку.

Раніше в перелік забезпечення за стабілізаційними кредитами входили державні облігації, боргові папери Нацбанку, облігації Державної іпотечної установи та підприємств, різні гарантії від Кабміну, урядів інших країн, надійних іноземних банків, іноземна валюта, банківські метали, майнові права за іпотечними договорами банку і нерухоме майна банку або його акціонера.

Нагадаємо, що від початку року в Україні збанкрутували 26 комерційних банків, і в НБУ заявляли, що цей процес триватиме.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram