ГоловнаЕкономікаФінанси

Держборг України перевищив трильйон гривень

Падіння курсу гривні призвело до різкого подорожчання валютних кредитів

Листопадова девальвація обернулася тим, що державний борг України перевищив трильйон гривень.

Про це свідчать підрахунки LB.ua на підставі даних Міністерства фінансів.

Станом на 31 жовтня 2014 року державний і гарантований державою борг України складався з кредитів у гривнях, доларах, євро, спеціальних правах запозичення і японських єнах. Їхній загальний розмір становив 72,99 мільярда доларів, або 945,3 мільярда гривень за тодішнім курсом 12,95 грн/дол. Із цієї суми 28,23 мільярда доларів, або приблизно 365,6 мільярда гривень, були номіновані в національній валюті.

Фото: minfin.gov.ua/

Решта 44,8 мільярда за нинішнім курсом 15,18 грн/дол. уже перевищують 679 млрд гривень (порівняно з 580 млрд місяць тому). Таким чином, розмір держборгу України, якого досягнули на 31 жовтня, з урахуванням нового курсу перевищив би 1040 мільярда гривень.

За минулий місяць держава позичила ще понад 5,5 мільярда гривень на внутрішньому ринку. Сьогодні також стало відомо про 500 мільйонів євро макрофінансової допомоги від Євросоюзу (ще майже 9,5 мільярда гривень). Таким чином, навіть з урахуванням виплат за старими кредитами, які були здійснені в листопаді, держборг України зараз не може бути меншим за 1 трильйон гривень.

Офіційне підтвердження цих даних очікується тільки наприкінці місяця, коли з'явиться інформація про держборг на 30 листопада.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram