ГоловнаЕкономікаФінанси

Мародери на Донбасі запустили в обіг неплатоспроможні банкноти

Банкам дозволили вилучати великі купюри у фарбі

Мародери на Донбасі запустили в обіг неплатоспроможні банкноти
Фото: kerch.fm

Національний банк розіслав банкам лист, у якому він рекомендує обмежити прийом банкноти великих номіналів - 100, 200 і 500 грн - через платіжні термінали. Про це пише РБК-Україна.

Таке прохання аргументує тим, що з регіонів надійшла інформація про те, що в місцеві офіси Нацбанку почали надходити звернення від банків і фізосіб про велику кількість банкнот, пошкоджених фарбою чи іншим способом. Пошкодження фарбою - це один зі способів знищити готівку в разі надзвичайної ситуації, як, наприклад, на Донбасі.

Також зафіксовано випадки використання таких банкнот у банкоматах, які приймають готівку, і платіжних терміналах.

"У цьому випадку є підстави стверджувати про відсутність належного налаштування платіжних пристроїв, що спричинило потрапляння з обігу в банк значної кількості пошкоджених фарбою банкнот, зокрема високих номіналів. Складна соціально-економічна ситуація в Донецькій і Луганській областях, численні випадки пограбування та захоплень банків на території, яка не контролюється владою, може призвести до потрапляння в обіг банкнот, пошкоджених банками відповідно до розпорядчих документів", - пояснюють у Нацбанку.

У зв'язку із цим банкам рекомендують терміново переналаштувати платіжні пристрої, щоб вони не приймали пошкоджені банкноти, посилити контроль за готівковою в касах і вилучати банкноти з плямами фарби.

Нагадаємо, що НБУ раніше заявляв про те, що повідомлення про підроблені гривні на Донбасі - це провокація, спрямована на дестабілізацію фінансової системи України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram