ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ змінив дизайн 100 гривень

Шевченка "переїде" з краю банкноти в центр

Національний банк змінив дизайн банкноти у 100 гривень. Портрет Тараса Шевченка тепер розташований по центру, а не справа банкноти, а на зворотному боці замість ілюстрації до "Катерини" буде зображений червоний корпус Національного університету імені Шевченка. Також трохи зміниться колір грошового знака, вона стане оливково-жовтою.

Презентація купюри відбулася сьогодні в Нацбанку, повідомляє прес-служба регулятора.

Нову банкноту запустять в обіг з 9 березня. Наголошується, що з нової "сотки" розпочнеться оновлення банкнот випуску 2003-2007 років. Воно затягнеться на 5 років.

Крім візуальних змін, 100-гривнева купюра матиме додаткові елементи захисту: "віконну" захисну стрічку (полімерна коричнева стрічка із зображенням числа 100 і графічного знака гривні, при зміні кута нахилу змінюватиметься напрям фонового зображення стрічки) а також елемент SPARK (при зміні кута нахилу банкноти деякі ділянки зображення змінюватимуть колір із золотистого на зелений).

Нагадаємо, що це друга зміна дизайну 100 гривень. У 1996 році, коли ввели гривню, Шевченко був на банкнотах набагато старший і в шапці. На реверсі був зображений Софійський собор.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram