ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: НБУ виводить з ринку тільки мертві банки і "пральні"

Голова Нацбанку назвала обсяги відмивання грошей в Україні

Гонтарева: НБУ виводить з ринку тільки мертві банки і "пральні"
Фото: www.facebook.com/NationalBankOfUkraine

Голова Національного банку Валерія Гонтарева заявила, що Національний банк виводить тільки мертві банки, а також ті, яким банками називатися не слід, тому що вони лише відмивають гроші.

Про це вона сказала на прес-конференції.

"33 банки, цього року виведені з ринку, - це великий відсоток. При цьому я можу сказати, що ми виводимо з ринку тільки неплатоспроможні банки, навіть не хворі, а мертві. Також ми виводимо банки, які займалися нелегальною діяльністю з відмивання грошей. Це був величезний бізнес у нашій країні, при тому він хіба що міняв руки протягом своєї історії. Обороти бізнесу сягали неймовірних розмірів. Наскільки я бачила, оборот 2013 року сягав близько 300 млрд гривень. Це при тому, що курс був 8. Сім таких банків, найбільших, які відмивали кошти, ми вже вивели до Фонду гарантування", - сказала Гонтарева.

За її словами, відмивальні банки за нормативами були дуже платоспроможними, тому що банківською діяльністю вони фактично займалися. При цьому вона поскаржилася, що раніше такі установи виводити з ринку було дуже складно: спочатку треба було визнавати їх проблемними, потім неплатоспроможними і тільки потім виводити з ринку. Тепер ухвалено рішення закривати такі банки після фінмоніторингу. "Тепер маємо можливість виводити ці банки за один етап з відбиранням ліцензій", - підкреслила Гонтарева.

Нагадаємо, що останнім із неплатоспроможних банків став "Укрбізнесбанк" Олександра Януковича.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram