ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: гривня "проскочила" рівноважний курс

Теоретичні моделі вказують на недооцінку української валюти

НБУ: гривня "проскочила" рівноважний курс
Фото: Макс Требухов

Рівноважний курс гривні згідно з теоретичними моделям мав би перебувати на рівні 11,5-12 грн/дол., а не 15,8 грн/дол., як тепер.

Про це йдеться в статті директора департаменту відкритих ринків НБУ Олега Чурія і заступника директора генерального економічного департаменту Сергія Ніколайчука в газеті "Дзеркало тижня. Україна".

"За оцінкою фахівців Національного банку (що базуються на теоретичних моделях оцінки рівноважного курсу), на сьогодні ступінь недооцінки обмінного курсу гривні становить 15-35%, іншими словами, під час девальвації ми "проскочили" рівноважний курс. Динаміка дефіциту поточного рахунку в цьому році також свідчить, що фундаментальна корекція обмінного курсу значною мірою вже позаду. Так, девальвація гривні до долара США до рівня 11,50-12,00 в лютому-травні минулого року призвела до значного зниження дефіциту поточного рахунку: уже в першому півріччі 2014-го він зменшився до 2,4 млрд дол., або 3,6% ВВП, тобто нижче від уже згаданого "стійкого" рівня дефіциту в 4% ВВП", - сказано в ній.

Нагадаємо, що реальний курс гривні істотно вищий від декларованого Нацбанком. Обмінні пункти в самому центрі Києва у суботу торгують валютою на рівні 17,5-19,7 грн/дол., у банках курс становить близько 16,5 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram