ГоловнаЕкономікаФінанси

Банк Пшонки присвоїв 65 млн гривень європейського кредиту

Гроші ЄІБ осіли в кишенях "Сім'ї"

Банк Пшонки присвоїв 65 млн гривень європейського кредиту
Фото: Макс Левин

Банк, пов'язаний з колишнім генпрокурором Віктором Пшонкою, привласнив 65 млн гривень державних коштів. Про це повідомила прес-служба СБУ.

Ці гроші надав Європейський інвестиційний банк Мінфіну України на реалізацію одного з енергетичних проектів. 13 січня за цим фактом порушено кримінальну справу за частиною 3 статті 209 Кримінального кодексу (відмивання грошей).

Що це за банк, в повідомленні не уточнено.

За час правління Віктора Януковича ЄІБ підписав з Україною дві кредитні угоди в енергетичній сфері: на 175 млн євро - для будівництва високовольтної лінії від Запорізької АЕС до підстанції "Каховська" (вересень 2011 року), на 200 млн євро - для модернізації та ремонту гідроелектростанцій на Дніпрі (вересень 2012-го).

Кримінальна справа, радше за все, стосується першої угоди. За інформацією "Укррудпрому", 2013 року Мінфін України обрав як фінансову структуру, яка адмініструє міжнародні гроші, банк "Перший" (нині БГ Банк). Згідно з розслідуванням Forbes, банк "Перший" контролювали Сергій Курченко й Артем Пшонка, син колишнього генпрокурора.

Наприкінці листопада Нацбанк закрив БГ Банк як неплатоспроможний.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram