ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкіри попередили про зростання обмінних курсів у четвер

НБУ вирішив привести офіційний курс гривні у відповідність з реальним

Банкіри попередили про зростання обмінних курсів у четвер
Фото: Макс Требухов

Банкіри попереджають, що у зв'язку з рішенням НБУ перейти до єдиного ринкового курсу долара з четверга котирування в банківських обмінниках виростуть.

Про відмову від індикативного курсу глава НБУ Валерія Гонтарєва оголосила у понеділок на зустрічі з менеджерами 40 найбільших банків, нагадує видання Hubs, яке опитало кількох банкірів (на умовах анонімності).

"Ймовірно, днями НБУ підніме офіційний курс до рівня міжбанку. Слід очікувати зростання котирувань міжбанку до рівня 24-25 гривень за долар. Зараз усі учасники ринку чекають якісь документи від регулятора", - заявив скарбник одного з великих банків. "Якщо ринок не обмежуватимуть, наприклад, дзвінками і т.п., курс може вийти на рівень 22-23 гривні за долар", - заявив інший. "Однозначно курс долара зросте. Консенсус-прогноз від банкірів, з якими я спілкуюся: долар коштуватиме 20-21 гривню", - вважає третій.

Єдиний учасник опитування, який погодився на розкриття свого імені, - аналітик Олександр Жолудь. Він згоден, що найближчими днями офіційний курс гривні далі послабшає. "Досить імовірно, що разом із відмовою від індикативного курсу буде оголошено і про те, що ми отримаємо додаткове фінансування від МВФ. Це дасть сигнал ринку, що НБУ матиме додаткові можливості для інтервенцій. Не можна говорити, що курс може залишитися на 21-22 гривнях, оскільки зміниться пропозиція валюти", - зазначив Жолудь.

"Не виключено, що через півроку, коли закінчиться опалювальний сезон і знизиться ціна на газ, а також, можливо, зростуть доходи від експорту у літні місяці, що зазвичай відбувається, - ситуація стабілізується. Цілком можливо, що курс може відкотитися до 16 або 18 гривень", - додав він.

Нагадаємо, що зараз офіційний курс долара знаходиться в районі 16,24 грн, на чорному ринку котирування знаходяться на позначці 21,8 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram